Jak na domácí přípravu kávy

Naším cílem je získat nápoj s maximálním obsahem chuťových a aromatických látek tyipickými pro kávu La Cafferia.

Šálek kávy La CafferiaAbychom si připravili opravdu kvalitní kávu doma, doporučujeme namlít si kávu čerstvou na domácím mlýnku. Může být ruční nebo elektrický, ale i levnější ruční mlýnek s delší rukojetí pro snadnější ovládání splní dobře svůj účel. Jen tak vyzní jemná chuť kávy druhu z Kávovníku arabského, známá pod jménem Arabica.

arabica coffee beans
Voda, kterou zaléváme kávu, by měla mít teplotu maximálně 90-92°C. Doba extrakce, tedy doba, po kterou je voda v kontaktu s namletou kávovou směsí, by se neměla prodlužovat nad 3 minuty. Při dlouhodobém louhování se kromě žádoucích látek uvolňují také ty nežádoucí a zdraví škodlivé, včetně příliš velkého množství kofeinu. Druh kávy Arabica obsahuje méně kofeinu než káva druhu Robusta.

Při přípravě kávy v domácích podmínkách se do výsledného nápoje vyextrahuje kolem 50 %-70 % aromatických látek. Nejvíce je to u espressa a u profesionálních kávovarů používaných v gastronomii, kde působením tlaku 9 barů zvýšíme extrakci těchto látek až ke 100 %.

Aromatické látky obsažené v kávě velmi rychle vyprchávají. Proto je nejlépe čerstvě namletou kávu okamžitě použít pro přípravu oblíbeného šálku. Při skladování kávy se doporučuje zamezit co nejvíce kontaktu kávy se světlem, vzduchem a vlhkostí.

Doma si můžeme připravit kávu několika základními způsoby, pro každý z nich je vhodná jiná hrubost mletí. Způsob přípravy také ovlivňuje chuť výsledného šálku.

Karlovarský porcelán/porcelánový filtr na překapávanou kávu

Porcelánový filtr na kávuVyžaduje hrubé mletí, namletá káva tak nepropadne filtrem. Konvici i šálek je dobré nahřát, protože teplo udrží déle aroma kávy. Při přípravě se většinou udává poměr 30 g mleté kávy na 0,5 l vody. Doba extrakce je zhruba 3 minuty. Výsledkem je káva chuťově slabší, ale vyvážená.

French Press

french pressPoužijeme o něco méně hrubé mletí než u keramického filtru. Opět se doporučuje 30 g kávy na 0,5 l vody a doba louhování by měla být okolo 3 minut. Káva v šálku je o něco hutnější a s lehkou hořkostí.

Překapávaná káva (Drip)

Filtr na kávuVhodné je jemnější mletí než u French Pressu. Vždy je třeba filtrační papír před použitím promýt čistou vodou, aby se zbavil nežádoucích pachů, které by mohly ovlivnit chuť kávy. Doporučené množství kávy je 30 g na 0,5 l vody. V ideálním případě zalijeme kávu nejprve menším množstvím vody a po 1 minutě zbytek vody dolijeme. Extrakce, pokud máme kávu správně namletou, by měla trvat 3 minuty. Chuť takto připravené kávy je nepatrně slabší než z French Pressu a méně hořká.

Moka konvička

moka potZajímavostí je, že v italské domácnosti najdeme často hned několik různých velikostí tohoto kávovaru pro různé příležitosti. Každý Moka kávovar je totiž určen pro jiný počet „porcí“ a při přípravě musí být sítko vždy plné. Důležité je po nasypání kávu nelisovat, ale naopak nasypat jen volně a případně ještě propíchat párátkem. Je třeba také hlídat teplotu, aby se chuťové a aromatické látky "nepřevařily". Tato příprava vyžaduje zase o něco jemnější mletí než káva překapávaná, ale ne zase příliš jemné, aby kávovar fungoval správně. Při přípravě kávy v moka konvičce dosáhneme téměř podobného výsledku v šálku jako u klasického espressa. Voda vytváří tlak 1,5 - 2 bary, dosáhneme výraznější extrakce aromatických a chuťových složek při menším množství vody. Tady můžeme doporučit i přípravu s mlékem a káva bude stále chuťově silná.

Moka kávovary jsou vyrobeny z různých materiálů - slitinové, nerezové nebo keramické. Doporučuje se uchovávat kávovar vždy rozebraný, abychom předešli vzniku nežádoucích "map" na povrchu.

Espresso kávovary

espresso makerPříprava espressa je nejjednodušší a nejrychlejší způsob přípravy kávy doma. Navíc jedině tímto způsobem dochází k emulzi tuků obsažených v kávovém zrnu a výsledkem je jemnější a krémová konzistence. Do šálku se vyextrahuje maximum chuťových a aromatických složek kávy, chuť je silná, plná a vyvážená.

Espresso takto připravené lze považovat za velmi zdravý nápoj. Obsahuje mnoho antioxidantů, nezatěžuje trávící systém a nízký obsah kofeinu nám umožňuje si vychutnat oblíbenou kávu ve větší míře a bez vedlejších nežádoucích účinků.

Pro přípravu espressa se používá obvykle 7 g mleté kávy na 20-30 ml vody s extrakcí 20 -30 sec pod tlakem 9 barů. Pro domácí kávovary se mohou tato kritéria mírně lišit.

Pro domácí použití si můžeme zvolit mezi pákovým a automatickým espresso kávovarem. Pokud používáme pákový kávovar a domácí mlýnek, doporučuje se použít co možná nejjemnější stupeň mletí. Cena kávovarů souvisí s kvalitou materiálu použitých na jednotlivé komponenty. Počáteční náklady na pořízení jsou sice vyšší, ale pokud pijeme kávu častěji nebo kávovar používá více lidí v domácnosti, jde o ideální řešení. Cena výsledného šálku je minimální, můžeme zkoušet různé druhy káv bez omezení a pokud si chceme připravit cappuccino nebo jakékoliv kávové speciality, budeme mít kvalitní základ v espressu, který doplníme vždy o čerstvé suroviny. Tou nejčastější ingrediencí je mléko, které pro našlehání mléčné pěny používáme plnotučné a vychlazené na zhruba 4°C.

Ocenění

La Cafferia Portofino Golden medal International Coffee Tasting Medaglia

Důležité odkazy

Platební metody