Vážení zákazníci,
provoz eshopu a prodej kávy La Cafferia byl ukončen k datu 31.12.2022.
Děkujeme za Vaši dosavadní přízeň.
Naše rozhodnutí je se nadále plně soustředit na podporu a prodej švýcarské značky kávy Blasercafé Suisse www.blasercafe-czech.cz.
Nabídku si můžete prohlédnout na novém eshopu, kam budete automaticky přesměrováni.
Děkujeme za pochopení a budeme se těšit na případnou další spolupráci.
RABBET Group s.r.o.
Naším cílem je získat nápoj s maximálním obsahem chuťových a aromatických látek tyipickými pro kávu La Cafferia.
Abychom si připravili opravdu kvalitní kávu doma, doporučujeme namlít si kávu čerstvou na domácím mlýnku. Může být ruční nebo elektrický, ale i levnější ruční mlýnek s delší rukojetí pro snadnější ovládání splní dobře svůj účel. Jen tak vyzní jemná chuť kávy druhu z Kávovníku arabského, známá pod jménem Arabica.
Voda, kterou zaléváme kávu, by měla mít teplotu maximálně 90-92°C. Doba extrakce, tedy doba, po kterou je voda v kontaktu s namletou kávovou směsí, by se neměla prodlužovat nad 3 minuty. Při dlouhodobém louhování se kromě žádoucích látek uvolňují také ty nežádoucí a zdraví škodlivé, včetně příliš velkého množství kofeinu. Druh kávy Arabica obsahuje méně kofeinu než káva druhu Robusta.
Při přípravě kávy v domácích podmínkách se do výsledného nápoje vyextrahuje kolem 50 %-70 % aromatických látek. Nejvíce je to u espressa a u profesionálních kávovarů používaných v gastronomii, kde působením tlaku 9 barů zvýšíme extrakci těchto látek až ke 100 %.
Aromatické látky obsažené v kávě velmi rychle vyprchávají. Proto je nejlépe čerstvě namletou kávu okamžitě použít pro přípravu oblíbeného šálku. Při skladování kávy se doporučuje zamezit co nejvíce kontaktu kávy se světlem, vzduchem a vlhkostí.
Doma si můžeme připravit kávu několika základními způsoby, pro každý z nich je vhodná jiná hrubost mletí. Způsob přípravy také ovlivňuje chuť výsledného šálku.
Vyžaduje hrubé mletí, namletá káva tak nepropadne filtrem. Konvici i šálek je dobré nahřát, protože teplo udrží déle aroma kávy. Při přípravě se většinou udává poměr 30 g mleté kávy na 0,5 l vody. Doba extrakce je zhruba 3 minuty. Výsledkem je káva chuťově slabší, ale vyvážená.
Použijeme o něco méně hrubé mletí než u keramického filtru. Opět se doporučuje 30 g kávy na 0,5 l vody a doba louhování by měla být okolo 3 minut. Káva v šálku je o něco hutnější a s lehkou hořkostí.
Vhodné je jemnější mletí než u French Pressu. Vždy je třeba filtrační papír před použitím promýt čistou vodou, aby se zbavil nežádoucích pachů, které by mohly ovlivnit chuť kávy. Doporučené množství kávy je 30 g na 0,5 l vody. V ideálním případě zalijeme kávu nejprve menším množstvím vody a po 1 minutě zbytek vody dolijeme. Extrakce, pokud máme kávu správně namletou, by měla trvat 3 minuty. Chuť takto připravené kávy je nepatrně slabší než z French Pressu a méně hořká.
Zajímavostí je, že v italské domácnosti najdeme často hned několik různých velikostí tohoto kávovaru pro různé příležitosti. Každý Moka kávovar je totiž určen pro jiný počet „porcí“ a při přípravě musí být sítko vždy plné. Důležité je po nasypání kávu nelisovat, ale naopak nasypat jen volně a případně ještě propíchat párátkem. Je třeba také hlídat teplotu, aby se chuťové a aromatické látky "nepřevařily". Tato příprava vyžaduje zase o něco jemnější mletí než káva překapávaná, ale ne zase příliš jemné, aby kávovar fungoval správně. Při přípravě kávy v moka konvičce dosáhneme téměř podobného výsledku v šálku jako u klasického espressa. Voda vytváří tlak 1,5 - 2 bary, dosáhneme výraznější extrakce aromatických a chuťových složek při menším množství vody. Tady můžeme doporučit i přípravu s mlékem a káva bude stále chuťově silná.
Moka kávovary jsou vyrobeny z různých materiálů - slitinové, nerezové nebo keramické. Doporučuje se uchovávat kávovar vždy rozebraný, abychom předešli vzniku nežádoucích "map" na povrchu.
Příprava espressa je nejjednodušší a nejrychlejší způsob přípravy kávy doma. Navíc jedině tímto způsobem dochází k emulzi tuků obsažených v kávovém zrnu a výsledkem je jemnější a krémová konzistence. Do šálku se vyextrahuje maximum chuťových a aromatických složek kávy, chuť je silná, plná a vyvážená.
Espresso takto připravené lze považovat za velmi zdravý nápoj. Obsahuje mnoho antioxidantů, nezatěžuje trávící systém a nízký obsah kofeinu nám umožňuje si vychutnat oblíbenou kávu ve větší míře a bez vedlejších nežádoucích účinků.
Pro přípravu espressa se používá obvykle 7 g mleté kávy na 20-30 ml vody s extrakcí 20 -30 sec pod tlakem 9 barů. Pro domácí kávovary se mohou tato kritéria mírně lišit.
Pro domácí použití si můžeme zvolit mezi pákovým a automatickým espresso kávovarem. Pokud používáme pákový kávovar a domácí mlýnek, doporučuje se použít co možná nejjemnější stupeň mletí. Cena kávovarů souvisí s kvalitou materiálu použitých na jednotlivé komponenty. Počáteční náklady na pořízení jsou sice vyšší, ale pokud pijeme kávu častěji nebo kávovar používá více lidí v domácnosti, jde o ideální řešení. Cena výsledného šálku je minimální, můžeme zkoušet různé druhy káv bez omezení a pokud si chceme připravit cappuccino nebo jakékoliv kávové speciality, budeme mít kvalitní základ v espressu, který doplníme vždy o čerstvé suroviny. Tou nejčastější ingrediencí je mléko, které pro našlehání mléčné pěny používáme plnotučné a vychlazené na zhruba 4°C.